ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εμπαιγμός στα δικαιώματα των ΑμεΑ η Υπουργική Απόφαση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για εμπαιγμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  που με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνας Νοτοπούλου και του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Χάρη Μαμουλάκη φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή με την συνυπογραφή 18 ακόμη Βουλευτών.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, επισημαίνουν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης της Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών στις αστικές και υπεραστικές μεταφορές, η οποία επικεντρώνεται στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Όπως τονίζουν, η  Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των υποδομών ασφαλείας των οχημάτων, των στάσεων και των τερματικών σταθμών, ώστε να μπορεί με τρόπο ασφαλή και λειτουργικό να πραγματοποιηθεί η επιβίβαση, μεταφορά και αποβίβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία, ή μειωμένη κινητικότητα, αλλά συνεχίζει τον ορισμό οριζόντιας εξαίρεσής τους. Επισημαίνουν ακόμη, ότι η απαίτηση προς τα άτομα με αναπηρία να βρίσκονται σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση του δρομολογίου τους, ώστε να εξυπηρετηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, αποτελεί διάκριση.

Επειδή η καθολική προσβασιμότητα στο σύνολο των μέσων μεταφοράς για τους συμπολίτες μας με αναπηρία είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και είναι ανεπίτρεπτο να καταλύεται με τον τρόπο αυτό, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με:

1. Γιατί από τον Μάρτιο του 2018 που έπρεπε να είχαμε εναρμονιστεί, πλήρως με τον υπ’ αριθμόν 181/2011 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, θέτοντας οριζόντιες εξαιρέσεις για τη μεταφορά των συμπολιτών μας με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα;

2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί και ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να θέσει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι σχετικές επεμβάσεις στις υποδομές και τα μέσα έτσι ώστε να λάβουν τέλος οι «κατ’ εξαίρεση» διακρίσεις για τη μεταφορά των συμπολιτών μας με αναπηρία;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί